In grote bedrijven vindt er al snel druk intern transport plaats. Bijvoorbeeld in de retail, waar niet alleen in het magazijn maar ook daaromheen talloze heftrucks, transpaletten en zelfs vrachtwagens rondrijden om niet alleen de producten op de juiste plaats in het magazijn te krijgen, maar ook om de juiste pakketten voor klanten klaar te zetten voor verzending. Daarom is het niet vreemd dat het intern transport goed geregeld moet worden. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar wordt er ook gewerkt aan efficiëntie? Niets is vervelender dan onnodige klussen die veel handiger kunnen. In deze blog lees je hoe je het intern transport veilig én efficiënt kunt regelen.
Veiligheid voorop
Allereerst te beginnen met de veiligheid. Wist je dat wel 10% van de arbeidsongevallen het gevolg is van het gebruik van transportvoertuigen, zoals vorkliften en andere laad- en losmachines? Bedenk je dat er vaak met erg zware producten wordt gewerkt, waardoor dit soort arbeidsongevallen zelden maar lichte gevolgen hebben. Vermijd deze risico’s door aanbreng van belijning op het bedrijfsterrein. Hiermee maak je duidelijk wat de voetgangersroutes, rijroutes, werk- en opslaggebieden en parkeerplaatsen zijn. Zorg voor belijning in verschillende kleuren zoals deze in de schriftelijk vastgestelde regelgeving zijn aangegeven. Zo staat blauw bijvoorbeeld voor werkgebieden, geel voor rijpaden en groen voor voetpaden. Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat alle werknemers bekend zijn met de betekenis van de verschillende kleuren door dit duidelijk op schrift te zetten en de kennis hiervan regelmatig te toetsen. Voorkom ook dat mensen vanuit de deuropening van bijvoorbeeld het kantoor of de kantine door een rijpad lopen door deze met hekken af te zetten.
Werken aan de efficiëntie
Nadat het plan voor de veiligheid is opgesteld, is het belangrijk te denken aan efficiëntie. Dit zit voornamelijk in het gebruik van de juiste machines en inzicht in de kosten hiervan. Niet alleen de directe kosten als afschrijvingen en rente zijn belangrijk, maar juist ook de indirecte kosten als chauffeurskosten, downtime als gevolg van herstel of verkeerd gebruik, onproductieve gangpadruimte, ga zo maar door.
Zorg daarnaast voor gebruik van de juiste magazijnwagens. Steekwagens zijn bijvoorbeeld expliciet geschikt voor een bepaalde groep bedrijven, zoals horecabedrijven en hoveniers. De juiste pompwagen kies je daarnaast aan de hand van draagvermogen, vorklengte en wielsoorten. De meest voorkomende pompwagens zijn handpalletwagens, elektrische pallettrucks, hoogheffende pompwagens en handpalletwagens met een weegschaal. Zorg dat je het juiste type voor de betreffende actie gebruikt. Doe je dit niet, dan loop je het risico op onnodig hoge kosten en een zeer inefficiënt proces op het bedrijfsterrein.