Datum:

Delen:

Stap voor stap de goede vloer uitkiezen

Related Articles

Soms ben je toe aan verandering in huis. Met name wanneer je veel thuis zit, zoals in deze corona-tijd. Een aantal meubels vervangen verandert vaak al veel aan het beeld van je eigen woonkamer. Maar soms ben je toe aan iets groters. En wil je grondigere stappen ondernemen. Zoals een nieuwe vloer. Daarmee verandert je kamer pas écht van uiterlijk!

Het kiezen van een behang is eenvoudig: je kiest simpelweg de mooiste. Maar bij het kiezen van een nieuwe vloer, komt er veel meer kijken. Gezien het een gebruik oppervlak is, zijn er een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden. Zoals onderhoud, vochtigheid, duurzaamheid (ofwel: hardheid) en kosten. Deze blog helpt je stap voor stap met het uitkiezen van de perfecte vloer.

Vocht

Het eerste wat je jezelf af moet vragen, is hoe vochtig de  ruimte is waar de vloer in komt. Als je de vloer in een natte ruimte – badkamer of wc – plaatst, kan je beter voor een hard oppervlak kiezen. Zoals beton, keramiek, porselein of vinyl. Wil je toch liever een houtlook? Ga dan voor pvc vloeren.

Huisdieren en of jonge kinderen

Ongemerkt kunnen huisdieren veel schade toebrengen aan je vloer.  Hetzelfde geldt voor jonge kinderen. Het kruipen, hobbelen en rollen is een grotere belasting dan rustig wandelende volwassenen. Sommige vloeren slijten snel. Zoals een houten vloer die in het werk wordt afgelakt. In plaats van deze zachte houten, kan je beter voor harde materialen gaan. Evenals bij vochtige ruimtes, kan je dus kiezen uit keramiek, porselein, tegels, laminaat. Of misschien is een tapijt juist wel fijn voor de kleine kinderen.

Budget?

Prijzen zijn eenvoudig te vergelijken door vierkante meters te vergelijken. Ga je totaal budget en totaal oppervlak na, en reken uit wat je per vierkante meter te besteden hebt. Met een gering budget zijn laminaat en vinyl een goede optie. Houd ook rekening met de prijs van het leggen van het materiaal. Tegels lijken per m2 misschien goedkoop, maar het leggen kost veel werk. Als je een groot budget hebt, ga dan voor een duurzaam hardhout, zodat je product ook lang meegaat.

Zelf installeren?

Om budget te besparen kan je er voor kiezen zelf je vloer te leggen. Vaak scheelt dit de helft! Maar niet iedere vloer is eenvoudig zelf te leggen. Ingewikkelde patronen, zoals visgraat vloeren, kan je beter aan een expert over laten. Als je een professional de vloer laat leggen, kan je tevens bouwfysische keuzes afwegen. Zoals een geluidsisolerende onderlaag of misschien wel vloerverwarming.

Een nieuwe vloer is een flinke investering. Zowel in tijd als moeite. Maar het resultaat kan voelen alsof je in een nieuw huis woont!

Recent Nieuws