Datum:

Delen:

Altijd actuele locaties met een auto volgsysteem

Related Articles

Er is een grote kans dat je wel weet wat een GPS doet. Een GPS tracker (Global Positioning System) geeft actuele locaties door. Hierdoor ben je altijd op de hoogte waar het gehele wagenpark van een bedrijf zich bevindt, ook wanneer ze onderweg zijn. De gereden routes kan je inzien en aan de hand van deze informatie is het mogelijk om betere planningen te maken.

Hoe werkt een auto volgsysteem?

Een GPS apparaat ontvangt satellietsignalen en kan daarmee exact je positie op aarde bepalen. Eén van de bekendste toepassingen van GPS is live tracking. Echter is een GPS apparaat ook erg geschikt om te navigeren en afgelegde afstanden bij te houden. De gegevens die door de GPS tracker worden verzameld worden middels een SIM-kaart verstuurd waardoor je het live kunt bijhouden. De data die een GPS tracker kan uitlezen, is sterk afhankelijk van het merk, model en bouwjaar van je auto. Vaak heeft een gps volgsysteem een sterke magneet waarmee je deze kunt bevestigen aan de oppervlakte van een voertuig.

Meer dan alleen de locatie meten

Vandaag de dag meet een auto volgsysteem steeds meer dan alleen de locatie als GPS signalen. Doorgaans leest een connector de zogenoemde ECU (Engine Control Unit) uit. De ECU die de GPS tracking kan uitlezen bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk: een controller, sensoren en actuatoren. De sensoren en actuatoren die in je auto zitten sturen de informatie door naar de controller. Deze kan de storingscodes uitlezen, waaronder:

  • Problemen met sensoren in de motor, zoals de gasklep sensor, krukas sensor, nokkenas sensor en inlaatluchtdruksensor

  • Problemen met het roetfilter

  • Luchtlekken

  • Snelheidssensor

  • Brandstofpomp

  • Luchttemperatuursensor

Voor veiligheid en onderhoud is een gps tracker dus ook erg handig. Hierdoor ontvang je direct de melding als er iets aan de hand is met een van de wagens uit uw wagenpark. Ook voorspellend onderhoud is hierdoor makkelijker doordat er meldingen komen wanneer een wagen op bepaalde punten gecontroleerd moet worden. Het hebben van een digitale tachograaf is zelfs verplicht voor vrachtwagens zodat een bedrijf kan aantonen dat het zich aan de wetgeving houdt. Daarnaast kun je ook het bedrijfsproces verbeteren wanneer je de gegevens inzichtelijk maakt voor de organisatie. Door bijvoorbeeld het brandstofverbruik te meten per chauffeur kun je tips geven aan chauffeurs die over het algemeen meer brandstof per kilometer verbruiken. Ook kan de afdeling planning inzichtelijk krijgen welke routes handig te combineren zijn. Door het combineren van tussenstops in een geplande rit verbeter je het logistieke proces. Door de koppeling tussen uitvoerend en kantoorpersoneel is een betere samenwerking mogelijk. De gegevens uit de operatie kunnen teruggekoppeld worden aan de uitvoering voor een betere feedback.

Recent Nieuws