Datum:

Delen:

Alles over een hypotheek

Related Articles

Een hypotheek is voor veel mensen die (nog) geen eigen huis hebben een mysterie. Ook bij het opzoeken van informatie over hypotheek komt er geen duidelijke informatie naar boven. Daarom staat alle belangrijke informatie over en hypotheek in deze blog.

Wat is een hypotheek?

Allereerst, wat ‘hypotheek’ inhoudt. Een hypotheek is een lening die vrijwel iedereen nodig heeft om een huis te kopen. De lening wordt afgesloten bij een bank, zodat het gewenste huis gekocht kan worden. De bank wil dit geld natuurlijk terug hebben. De lening moet dus afgelost worden. Vaak wordt hier 30 jaar voor gegeven om de volledige lening terug te betalen aan de bank. Omdat de bank zekerheid wil dat het geld terugbetaald wordt, wordt er gebruik gemaakt van onderpand. Dit is vaak het huis zelf. Onderpand betekent eigenlijk dat de bank het recht heeft om het gekochte huis te verkopen als de hypotheek niet op tijd wordt afbetaald.

Op de lening wordt rente gerekend. Deze rente heet de hypotheekrente. De hoogte van de rente op de lening bepaalt hoeveel hypotheek er maandelijks afgelost wordt. De rente op een hypotheek is afhankelijk van de geldverstrekker, de marktwaarde van het gekochte huis, de rentevaste periode en zekerheden die de hypotheekaanbieder levert. De geldverstrekker, de bank, bepaalt zelf de actuele hypotheekrente en kan dus verschillen per aanbieder. Websites zoals Hypotheekrente.nl geven precies aan wat de actuele hypotheekrentes zijn en helpen met het bereken van een maximale hypotheek.

Verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen zijn ook wel de verschillende vormen waarop de lening terugbetaalt kan worden aan de bank. Het is bijvoorbeeld mogelijk om elke maand hetzelfde bedrag te betalen tijdens de looptijd van de lening, totdat deze is afgelost. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om de lasten, dus het bedrag dat betaalt hoort te worden, steeds lager te laten worden. Als laatst kan er voor worden gekozen om niks maandelijks te betalen, maar om de gehele lening in één keer volledig af te betalen.

Verzekeringen

Het laatste belangrijke puntje is de verzekeringen die afgesloten kunnen worden. Bij het afsluiten van een hypotheek kan er gekozen worden voor twee verschillende verzekeringen: levensverzekering of de woonlastenverzekering. De levensverzekering geeft een uitkering na overlijden. Met een levensverzekering wordt er een bepaald kapitaal opgebouwd, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de hypotheek af te lossen. De levensverzekering komt in verschillende vormen en is verplicht om af te sluiten. Daarnaast is er nog de woonlastenverzekering. Hierbij wordt het risico op arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid verzekert. Het helpt om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen, wanneer er minder inkomst is door werkeloosheid. Een woonlastenverzekering is niet verplicht om af te sluiten.

Het is belangrijk om goed de omstandigheden van jouw leven te onderzoeken en om daarmee de beste opties te kiezen, zodat het kopen van een huis een makkie wordt.

Recent Nieuws