Datum:

Delen:

Alles over de VPS

Related Articles

VPS, deze drie letters staan voor Virtual Private Server. Het valt in de categorie van virtuele servers. Een VPS wordt gehost op een fysieke server waarvan de bronnen doorgaans worden gedeeld tussen meerdere virtuele servers. Dit is een oplossing die veiligheid en stabiliteit biedt in vergelijking met shared hosting. Je hebt namelijk wel je eigen omgeving en eigen resources. Hier vind je alles wat je moet weten over VPS-hosting.

Wat is een VPS?

De VPS is een virtuele private server, met private wordt bedoeld dat jij de enige bent die op die virtuele server zit. Dit is het meest voorkomende type hosting voor grotere websites. Naast websites worden ook andere applicaties zoals SAAS (Software As A Service) oplossingen op een VPS gehost. Een VPS wordt aangeboden door veel hostingproviders. Het is een hostingoplossing waarmee je kunt profiteren van een configureerbare omgeving. Een virtuele server is, zoals de naam al doet vermoeden, een virtuele omgeving op een fysieke server. Als gevolg hiervan kan één server door middel van virtualisatietechnologie meerdere VPS'en hosten. Op de VPS kan elke eigenaar zijn instellingen naar wens configureren. Op een shared hosting server zijn de mogelijkheden vele malen kleiner.

Hoe werkt een VPS?

Je kan een VPS huren bij een hosting provider. Je krijgt dan een eigen VPS met een eigen IP adres. Wanneer je VPS klaar staat, heeft de provider de basis erop gezet. De server bevat alle techniek die nodig is om websites of andere programma's te draaien. Er is een interface zoals Plesk, DirectAdmin of Cpanel. Je kan als beginner redelijk goed starten hiermee. Wel moet je rekening houden met het feit dat jij zelf upgrades van je server moet uitvoeren. Ook als door jouw toedoen er configuratieproblemen zijn, moet je die zelf oplossen. Voor beginners is starten dus makkelijk maar het onderhouden of problemen oplossen zeer moeilijk. 

VPS: Wat is het verschil met shared hosting?

VPS en shared hosting zijn twee heel verschillende concepten die je niet moet verwarren. Om het verschil tussen deze twee te identificeren, kun je kijken naar de vastgoedsector. Een VPS kun je vergelijken met gedeelde woonruimte, zoals de huur van een appartement in een groot gebouw. In dit geval is de webhost de eigenaar van het gebouw en iedereen heeft zijn eigen appartement. Bij shared hosting is dit ook zo, maar huur je een kamer in één van deze appartementen. Je deelt dus de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken en de badkamer. 

Dedicated server

Als het gaat om een dedicated server, kunnen gebruikers het volledige gebouw huren. Ook kunnen ze zelf een server kopen, je kan dit vergelijken met het kopen van een huis. Wanneer je een eigen server koopt moet je die fysieke hardware zelf in een ruimte plaatsen en de hardware installeren. Daarna moet je, net als bij een VPS zelf de software installeren die je wilt gebruiken. Een dedicated server is voor echt grote applicaties en voor bedrijven die een eigen systeembeheerder hebben. Voor beginners of bedrijven met alleen een website is dit niet aan te raden.

Recent Nieuws