Steeds meer daken worden tegenwoordig voorzien van een EPDM dakbedekking. Dit komt omdat het materiaal veel voordelen met zich mee brengt en fijn is in gebruik. Wat het precies is en wat de voordelen zijn, dat kan hier gelezen worden.
Dakbedekking
Om te beginnen nog een beetje over wat dakbedekking precies inhoudt. Dakbedekking, of dakbekleding, is de buitenste, beschermende laag van een dak. Dit zorgt ervoor dat een dak waterdicht, tochtvrij en sneeuwdicht gemaakt is, samen met bescherming tegen hitte, wind en dieren. Bij platte daken is het belangrijk dat het materiaal dat gebruikt wordt voor dakbedekking waterdicht is. Hier blijft water namelijk op liggen. Op hellende daken moeten bedekkingselementen afwaterend zijn aangebracht, waardoor het water van het dak afloopt.
EPDM
EPDM is een synthetische rubbersoort. Zoals eerder gezegd brengt dit materiaal vele voordelen met zich mee. Het kan bijvoorbeeld heel goed tegen verschillende warmtes, van wel -35 graden tot over de 100 graden kan het verdragen. Ook wind- en wateroverlast zullen voor geen grote problemen zorgen. EPDM dakbedekking heeft een verwachte levensduur van minstens 50 jaar. Dit feit gecombineerd met het feit dat er eigenlijk niets te doen is aan onderhoud, en er ontstaat een heel gemakkelijk dak. Het enige onderhoud wat van belang kan zijn, is om elke paar maanden bladeren en ander vuiligheid van de dakgoot op te ruimen.
EPDM is op maat van het dak te bestellen en verkrijgbaar in twee verschillende diktes. Deze zijn 1 millimeter en 1,3 millimeter. Het is beschikbaar in stroken, wat veel gebruikt wordt om een dakgoot met te renoveren of om dit te verversen. EPDM dakbedekking kan zowel gebruikt worden voor nieuwbouw huizen als voor renovaties.
Zelf aanleggen
Het aanleggen van EPDM dakbedekking is niet moeilijk om te doen voor de gemiddelde klusser. Dit komt deels omdat Europese EPDM dakbedekking wordt geproduceerd zonder talk. De Amerikaanse versie heeft dit wel. Zonder talk is het mogelijk om de dakbedekking te leggen met alleen gebruik van een speciale lijm. Er zijn verder geen primers of speciale tapes nodig. Door alleen lijm te gebruiken, wordt er zowel tijd als geld bespaard.
EPDM dakbedekking kan worden aangelegd op diverse ondergronden. Het enige wat belangrijk is, is dat de ondergrond vetvrij, stofvrij en vochtvrij gemaakt is voordat iemand begint met leggen. Dit omdat de rubber van het EPDM anders niet optimaal zal hechten aan het dakoppervlak.
Om het dak netjes af te werken, kan er gekozen worden om een daktrim te plaatsen. Dit zorgt naast een nette uitstraling ook ervoor dat het dakbedekking niet van het dak zal waaien en helpt om lekkages te voorkomen. Een laagje EPDM kit, en de daktrim EPDM is klaar om vastgeschroefd te worden. Zo moeilijk is het dus eigenlijk niet.