Datum:

Delen:

Tips voor een afvalvrij kantoor

Related Articles

Wist je dat een gemiddeld kantoor per fte jaarlijks zo'n 227 kilo afval produceert? Daarvan wordt 77 procent niet gescheiden. 77 procent! Dat zijn een hoop waardevolle grondstoffen die op de afvalberg belanden en verbrand worden. Dat draagt natuurlijk niet echt bij aan een duurzame toekomst, iets waar we met z'n allen anno 2020 nu wel echt naartoe willen. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen als bedrijf om minder afval te produceren!

Wat betekent afvalvrij?

Een afvalvrije werkomgeving, dat klinkt haast onmogelijk, maar dat is het niet. Veel mensen denken dat afvalvrij betekent dat je niets meer weg mag gooien, maar dat klopt niet. Helemaal geen bedrijfsafval produceren is natuurlijk bijna niet mogelijk. Maar als het afval tactisch wordt gescheiden, krijgt elke afvalsoort een functie. En dan kun je het eigenlijk geen afval meer noemen. Afvalvrij betekent dat je bewust met het afval omgaat. Maar hoe doe je dit dan?

Duurzaam inkopen

Een groot deel heeft te maken met de inkopen. Alles wat je als facility manager niet inkoopt, hoef je niet weg te gooien. En alles wat duurzaam wordt ingekocht draagt bij aan een duurzame toekomst. Zo simpel is het. Als inkoper bepaal je welke grondstoffen er worden aangebroken en hoeveel bedrijfsafval er geproduceerd wordt. Kies als bedrijf dus voor recyclebare materialen, dit is de eerste stap van een afvalvrije toekomst!

Elkaar motiveren

Als je als bedrijf besluit om de afvalvrije weg in te slaan, dan is het belangrijk om elkaar te steunen in deze missie. Dit doe je onder andere door elkaar te motiveren. Zie je bijvoorbeeld als manager dat een van je collega's het afval aan het scheiden is en dus goed bezig is? Dan is het heel goed om dit te benoemen. Zo creëer je positieve associatie en stimuleer je elkaar om niet alleen te benoemen als het niet goed wordt gedaan, maar juist ook als het wel goed wordt gedaan. En complimenten vind iedereen altijd leuk om te ontvangen!

Afvalbakken plaatsen

Een prullenbak onder ieders bureau is natuurlijk erg makkelijk, maar als je je medewerkers wilt stimuleren om afval te scheiden, dan kan het beter. Namelijk door afvalbakken voor verschillende afvalsoorten op strategische plekken te plaatsen. Wordt er bij de werkplekken bijvoorbeeld veel papier weggegooid? Plaats dan een afvalbak voor papier en karton dichtbij de werkplekken. En zorg dat de afvalbak voor restafval op een centrale plek staat. Doe dit ook in de kantine, het magazijn, etc. Maak het je werknemers gemakkelijk door bijvoorbeeld met verschillende kleuren afvalbakken te werken, of plaats bordjes waarop staat welke afvalsoort in welke afvalbak hoort.

Dit zijn maar een paar simpele tips om de productie van bedrijfsafval te verminderen. Je kunt als bedrijf nog veel meer doen, zoals de afvalstromen in kaart brengen, de kantine/keuken duurzaam inrichten en door bijvoorbeeld de Ladder van Lansink te volgen. Een afvalvrije werkplek, en dus een duurzame toekomst, creëer je samen!

Recent Nieuws